13 Kasım 2008 Perşembe

KURUMSALLAŞMAYI GELİŞTİRMEK YERİNE İÇİNİ BOŞALTMA

Kurumsallaşmayı Geliştirmek Yerine İçini Boşaltma

Bülent Esinoğlu

Çağdaş yönetimlerde kurumsallaşma kurumun başarısı için önemli ve gereklidir. Şirketler için güven kazanma kurumsallaşmadan geçer.

Özelleştirmelerin başladığı yıllarda KİT’lerin başına öyle genel müdürler atadılar ki; adam daha işe başlamadan o kurumu satmanın yolunu arıyordu. Eğer bunu yapamayacak bir durum olursa, bu sefer de kurumun içini boşaltırlardı. Kurumu işlevsizleştirerek kurumu boşaltmış olurlardı. Öyle yönetmelik ve tüzükler hazırlarlardı ki, bir nevi satışı gerçekleştirmiş olurlardı.

Satılanlar zaten herkesin gözünün içine baka baka satılmıştı. Sözünü ettiklerim üretim kuruluşları olduğu için artık onlar tarihe kavuştu.

Şimdi devletin içinin boşaltılmasına devam ediyorlar.

Haşim Kılıç Anayasa’nın değiştirilemez dört maddesini kast ederek, “bu konuda ne kadar cesaretli olabilirim” diyor.

Kurumun içinden biri daha da pervasızlaşıyor. Osman Can Efendi, “Anayasa Mahkemesinin demokratik meşruiyet sorunu var” diyor.

Yani devletin içinden devlet ile savaşma taktikleri. Aynı KİT’lerin içini zarar ettirerek, sonrada zarar ediyor diye satmaya benziyor.

Devletin içinden devlet ile savaşıyorlar sonrada hantal devlet ukalalığı yapıyorlar. Devleti kanunlar ile savunması gereken Anayasa Mahkemesine nasıl güveneceğiz? İçinden birileri çıkmış, “ben görevimi yapmayacağım” demeye gelen söylemler geliştiriyor.

Bu durum şuna benziyor. Cephede savaşan generallerimizden birisi diyor ki; bu savaş demokratik değil, ben görevimi yapamayacağım.”

Aslında Haşim Kılıç ve Osman Can Cumhuriyet Kanunlarına göre suç işlemektedirler. Beğenmiyorsan o kurumun içinde ne arıyorsun?

Kendilerini halkın üzerinde sanmaktadırlar. Değişmesi teklif dahi edilemeyecek Anayasa maddelerinden siyasi iktidar gibi şikâyet ediyorlar.

O dört madde sadece halkın oylaması ile oluşmadı. Aynı zamanda Mehmetçiğin kanı ile ortaya çıktı.

84 yıl önce yendiklerimiz, emperyalizmin, gerici ve bölücülüğün desteği ile tekrar devlet ile savaşıyorlar.

2008-11-11, bulentesinoglu@gmail.com

Hiç yorum yok: