16 Kasım 2008 Pazar

DÜNYA DEVRİME HAMİLE, DOĞUM SEZARYEN İLE...

Date: Sun, 16 Nov 2008 22:56:30 +0200
From: bulentesinoglu@gmail.com
Subject: cumhuriyetinneferleri Dünya devrime hamile, doğum sezeyan ile..



Dünya Devrime Hamile, Doğum Sezaryen ile…

Bülent Esinoğlu

Dünya ekonomisinin %85 ini oluşturan yirmi ülkenin devlet başkanları veya başbakanları Washington'da bir araya geldi.

Dünya ekonomik krizine güya çare arayacaklardı.

Sorunu doğru tanımlamadılar ki, çare bulsunlar. Ortada bir sorun olduğuna göre önce o sorunu doğru tanımlamak gerekmez mi?

Sorunu biz herkesin anlayacağı şekilde tanımlayalım. Sorun yöneten zenginler ile yönetilen fakirler arasındadır. Yöneten zenginler sömürüyü öyle derinleştirmişlerdir ki, sömürülenlerin alım gücü kalmamıştır.

Bu cümleyi yağmacı kapitalizmin ekonomistlerinin terminolojisi ile söylersek; talep daralması dememiz gerekir. Talep'in neden daraldığını yöneten zenginler çok iyi bilirler. Fakirliğin istismarını çok iyi yaparlar ama çaresini hiç aramazlar. Çare onların ellerinde biriken varlıklardır. Afrikalı için terkos suyu yoktur. Beyler altın tastan su içerler. Onlar zenginliği paylaşmazlar. Ötekiler fakirliği paylaşırlar.

Fakir çoğalır. Zengin de çoğalır. Bu krizden önce zengin sayısı hiç olmadığı kadar artmıştı. Bizde bile 42 dolar milyarderi olmuştur.

Zenginin sayısı birden ikiye çıkarken, fakirin sayısı birden bine çıkmaktadır. Fakir sayısı artar, öyle bir an gelir ki, çalışanlar alış veriş edemez hale gelir. İşte kriz buna denir. Bir sürü laf salatasının içinde olmayan gerçek budur.

Marks, Kapital'de bu krizlerin on yılda bir geleceğini söylemiştir. Ancak sömürü derinleşirse, yani fakir sayısı hızlı artarsa, krizlerin arası sıklaşır.

Sürdürülen emperyalizme süper emperyalizm değişimiz bundandır.

Washington'da toplananlar, şu kararı almışlardır. "Şimdiye kadar ne yapıyorsak, aynısını yapmaya devam edeceğiz."

Zaten başka bir karar da alamazlardı. Çünkü alacakları her doğru karar kendi servetlerinin bir kısmından vazgeçmeyi gerektirecekti.

IMF'ye daha çok yetki verilmesine karar vermişler. Bunun manası; emperyalizmin daha da merkezileşmesidir. Başka bir değişle, zenginlere daha fazla servet aktarımına devam etme anlamını taşır.

Bu karar Türkiye için felaket anlamını gelir. Daha fazla yetki ile donatılmış bir İMF, daha fazla sömürü, daha az bağımsızlık demektir.

Bu dünya bu sıkleti kaldırmaz.

Dünya devrime hamiledir. Doğum sezaryen ile olacaktır.

2008-11-16, bulentesinoglu@gmail.com

Hiç yorum yok: